ayudame

Some Bonds Are Stronger Than Blood

Barnsoldater

Kategori: Allmänt

Det finns idag ungefär 300 000 barnsoldater som deltar i mer än 30 väpnade konflikter runtom i världen. Barn är en mycket utsatt grupp och det har blivit allt vanligare att barn deltar i väpnade konflikter. Barn blir ofta tvångsrekryterade och pojkarna utnyttjas vanligtvis som soldater medan flickorna inte sällan utnyttjas som sexslavar.

- Fakta från Röda Korset

Det finns en rad skäl till att barn deltar i krig. Många tvångsrekryteras. I Uganda har till exempel över 10 000 små barn rövats bort av gerillarörelsen Lords Resistance Army. En del barn ansluter sig frivilligt för att överleva i en kaotisk tillvaro där attacker, övergrepp och ekonomisk utslagning är vanliga. Att ansluta sig kan innebära en möjlighet att få mat och skydd. Andra gör det av kulturella eller ideologiska skäl, eller för att de påverkats av det grupptryck som ofta förekommer i krigsområden. En del barn drivs av hämndbegär mot dem som utfört övergrepp mot deras familj. Även flickor rekryteras, om än i mindre skala än pojkar. Flickor används ofta som kockar. De utsätts också ofta för sexuella övergrepp, vilket ökar risken för dem att smittas av hiv. Men flickor deltar också i strid. Användningen av flickor som soldater av de Tamilska tigrarna på Sri Lanka är till exempel väl dokumenterad.

-Fakta från Rädda Barnen

det här är inte bara hemskt. Det är så fruktansvärt fel. Att manipulera eller tvångsvärva barn att medverka i krig. Hur kan man förstöra ett barn så? Om dessa barn mot förmodan kommer bort från det , hur ska det kunna gå vidare med vetskapen om vad de har gjort?
Hur ser världen ut, när barn frivilligt säker sig till ett liv som barnsoldat, endast för att överleva?

Kommentarer


Kommentera inlägget här: