ayudame

Some Bonds Are Stronger Than Blood

Att Känna Sig Själv

Kategori: Allmänt

 
Känner Du dig själv? Vet du vem du är? Vem är du? -Hur ofta har man inte fått den frågan? Vad hänger man upp svaret på? Sitt namn? Yrke? Vilken relation man har till den som frågar? Listan på vilka faktorer som vi identifierar oss med kan göras lång. Men tänk efter. Om du fick ett blankt papper och ombads skriva ner tre punkter på vem du är, utifrån hur du ser på dig själv. Vad skulle du skriva på det pappret? 
 
Det låter som en tråkig skoluppgift. Man skriver ner tre saker, ganska ytliga, bara för att få det gjort. 
Men låt oss verkligen göra det här. Vad skulle egentligen stå på ditt papper?
 
Om du hamnade i en kritisk situation. Hur skulle du agera? Vet du det? Kan du gissa? Vill du veta? Dömer du andra som du anser handlar orätt i ett trängt ögonblick, utan att själv veta hur du skulle ha agerat i samma situation? 
 
Att veta vem man själv är anser jag vara ganska viktigt. Inte minst för att du ska kunna ställa krav på din omgivning. Då menar jag inte att du ska forma din omgivning utefter dina egna intressen, bara för att du ska ha det så komfortabelt som möjligt. Nej. Jag menar snarare att du ska ställa krav så att du kan få det bemötande du är värd. Som människa har du ett speciellt värde. Du har rättigheter. Men för att veta och kunna ställa krav behöver du ju veta hur just du vill ha det. 
 
Hur ska man då bygga upp den här självkännedomen?
Erfarenheter, säger jag. Genom att erfara händelser skaffar du dig erfarenheter. Minnen som du kan bygga kunskap på. Kunskapen om hur,  vad och varför det som skedde utspelades på just det sättet.
Ta tid och reflektera över dig själv. Det är inte ett egoistiskt beteende att fundera över hur och varför man gör på ett speciellt sätt, eller varför man föredrar något på ett specifikt sätt.
 
Genom att själv veta vem du är underlättar du även för andra som vill lära känna dig. Människor är intresserade av ditt rätta jag. Inte den fasaden du medvetet eller omedvetet byggt upp. 
 
Du har rätt att veta vem Du är, eftersom just Du är en unik och speciell person. 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: