ayudame

Some Bonds Are Stronger Than Blood

Tisdag 29 april 2014

Kategori: Allmänt





Även denna dag har spenderats tillsammans med syster o Bella. 
Kaffe o skogspromenad med Besos. 
Har även hämtat ut mitt paket från ginza.. :) så nu har jag avgöra de kommande dagarna.. Tumme upp! 

måndag 28 april 2014

Kategori: Allmänt

 
Efter en långpromenad i morse tog jag mig ut till VB. Har hängt med syster hela dagen. 
Vad vi gjorde? Solade och tjötade. Min syster är fantastisk! <3 Vad skulle jag göra utan henne..?
Stannad så att jag hann krama mamma innan jag körde hem. 
 
Hem och läsa bloggar och plugga.. 
 
 
 

Loved sister

Kategori: Allmänt


Har chillat med syster halva dagen.  Bra dag 
helt enkelt! 

.

Adopterad

Kategori: Allmänt

 

 

 
min älskade familj
 

Som adopterad får jag ofta höra frågan "Var kommer du ifrån, egentligen?", eller "Vad har du för ursprung?". Det låter kanske konstigt att det är svårt för mig att svara på dem. Men när jag säger att jag kommer från Halmstad får jag oftast följdfrågan "men inte är du väl född där?". Nej, jag är född i Colombia. Ett annat land, en annan kultur, av en kvinna jag kallar mamma men aldrig fick chansen att lära känna. Jag tänker mig själv som Colombian, men jag tänker mig även som svensk. Jag är svensk medborgare, jag är uppväxt i Sverige med svenska föräldrar och jag har firar svenska högtider. Dock har jag aldrig fullständigt fått känna mig helsvensk av samhället. Jag hamnar utanför den svenska normen. Dels på grund av mitt utseende. Nej, jag är inte blond och blåögd direkt. Men av folk i min omgivning har jag fått höra att jag är inte heller "utländsk" eftersom jag är alldeles "för svensk". I gråzonen mellan svensk och icke svensk. Där hamnar jag. Så oavsett hur svensk jagv känt mig har jag aldrig tillåtits att vara svensk. Folk i min omgivning har påmint mig om mitt utanförskap. Jag är tacksam mot mina föräldrar som gjorde mig trygg i min adoption. Som pratade med mig och tillät mig att vara både Svensk och Colombian. För mig är det en självklarhet att vara både och, vilket gav mig tryggheten att besvara människors nyfikna frågor. Men jag skulle ljuga om jag påstod att det inte var tröttsamt att behöva förklara hela sin livshistoria när man får den enkla frågan: Var är du ifrån?

Det har varit stressande ibland. Att inte kunna ge utförliga ordentliga svar när folk frågat mig om Colombia. Jag var förvisso drygt två år när jag blev adopterad men jag har inga minnen därifrån. Folk har utgått från mitt utseende när de ställt frågor om mitt hemland. Frågor som jag inte kunnat svara på. Jag vet ju att de fråga av nyfikenhet och för att visa intresse. Men känslan hos mig när jag  inte kunna svara på dessa frågor har varit en känsla av otillräcklighet. Känslan att svika mitt hemland och mig själv. Att känna sig otillräcklig och utanför.  

En sak som jag fått försvara mycket under mitt liv är de känslomässiga banden jag har till min familj. Jag har tappat räkningen på de gånger folk har frågat mig vem min riktiga mamma är. Jag svarar alltid likadant, att min biologiska mamma födde mig, men att min mamma är Ingela. Hon som adopterade mig, fostrade mig men framförallt hon som älskar mig villkorslöst. Jag kan inte räkna alla de gånger folk protesterat mot detta. Att Ingela, min mamma, inte är min rikitiga mamma, att hon inte kan älska mig på samma sätt som hon skulle älska ett biologiskt barn. Till en början kommer jag ihåg att jag proteseterade, det var främst när jag började i förskoleklass. Men efter ett tag insåg jag att det var en diskussion som var omöjlig att prata sig ur. Hur försvarar man en känsla? Jag lärde mig dock att inte alltid lyssna på andra. Vad folk tror sig veta om mina känslor är inte alltid det jag känner och jag har ingen skyldighet att förklara mig för dem. Jag kan fortfarande bli arg och upprörd över att folk faktiskt sa till mig när jag var yngre att mina känslor inte var äkta på grund av att jag är adopterad. Men huvudsaken är att jag vet att min mamma älskar mig lika mycket som hon älskar mina syskon, där min bror är adopterad men min syster inte är det. Jag älskar alla i min lilla familj. 

Det som är självklart för mig är ofattbart för andra. Jag har accepterat att det är så. Tillåt mig att vara den jag är och älska min familj, på samma sätt som jag tillåter dig att göra det. 

Här nedan följer en text jag skrev 2007;

Jag blir föbannad när folk säger att adoperade barn ska vara tacksamma för att de blev adopterade. Som om jag skulle gå runt och vara tacksam för att mina föräldrar adopterade mig. Jag kan ju lungt påstå att jag vid 2,5 års ålder, när två främmande människor släpade bort mig från min hemmiljö, då var jag inte särskilt tacksam. Varför skulle jag vara det? Jag BAD inte om att få bli adopterad.. ärligt talat var jag nog ganska förbannad på de där människorna som bara "tog" mig med mot min vilja. Men jag hade ingen talan.. ingen frågade vad jag ville. Och visst, det fattar ju jag med att det skjlle inte fungera, och jag vet att mitt liv antagligen är mycket bättre här i Sverige än vad det skulle varit om jag bott kvar i Colombia, men å andra sidan, hade jag bott kvar i Colombia så hade jag inte vetat om något annat. Som jag nu inte vet om något annat än att vara adopterad. Så vad har jag att jämföra med? Jag vet ju inte hur det känns att inte vara adopterad. Det är som att fråga en mörkhyad människa hur det är att vara ljushyad.. hur fan ska de veta det?

Sen blir jag arg när folk ser adoption som något negativt.. att adpotera är fasen inget negativt! Inte en "sista utväg" för de som inte kan få biologiska barn. Ser man adoption som det tycker jag faktiskt inte att man ska adoptera. Man ska adoptera om man känner att man vill.. Man ska adoptera om man känner sig redo för att bli mamma/pappa. Att få ett barn är en otroligt fin gåva, oavsett om det är ett biologiskt barn eller inte. Adopterade barn blir inte annorlunda mot bilogiska barn. Vi är precis likadana. Den enda skillnaden jag kan komma på är att vi ibland funderar över våra rötter.. det är ju inte direkt så att vi kan sätta oss och kolla i fotoalbum för att se om vi liknar farmor eller mormor.. Det är lite mer komplicerat än så. Och visst kan man kanske ibland känna att man saknar en del av sin egen historia. Jag själv vet ju ingenting om mina två första år. Det kommer alltid att bli ett mysterium, antagligen. Men att vi skulle bli sämre eller bättre männsikor pga av adoptionen är verkligen inte sant. Vi formas efter våran uppväxt.. inte varifrån vi kommer. Iallafall tror jag att det är så. Men vad vet jag?

Att föräldrar skulle älska sina biologiska barn mer än sina adopterade är också något jag inte fattar hur folk kan tro. Som om jag inte skulle älska mina syskon för att vi inte är biologisk släkt med varandra. Men de är ju ändå mina syskon. Även om vi inte hålls ihop av blodsband hålls vi ihop av syskonkärlek.
Som man säger: Some Bonds Are Stronger Than Blood.
Som kärleken mellan adopterade.

Lördag 26 april 2014

Kategori: Allmänt

Vaddå? Jag fattar inte vad ni snackar om. Jag bloggar väl otroligt kontinuerligt..? 
 
Idag har det varit otroligt gött väder. Alltså hej solen. Jag gillar dig! Började med en långpromenad. Älskar. 
Har städat hos A + M, druckit kaffe och tagit en promenad med mamma.
När jag kom hem tog jag med mig boken ut och satte mig på balkongen. Läser Inferno av Dan Brown, och jag gillar den skarpt. Lite kul att den utspelar sig delvis i Venedig, ett ställe jag ju faktiskt har varit på. :)  
 
I torsdags och fredags hade Allebike dansshow. Kul med två uppvisningar i år.. Vi körde på tema blått den här gången. Kul att se hur alla klasser hade löst det. Samtidigt sjukt kul att se mina kollegors koreografier och att träffa gamla elever. Jag har sagt det förr o jag kan säga det igen. Jag älskar mitt jobb! <3
 
 
den enda bilden jag tog.. bra där Katte.. 
 
 

Onsdag 23 april 2014

Kategori: Allmänt

 
idag är ingen vanlig dag för det är mammas födelsedag hurra hurra hurra! :D
 
Igår hade vi genrep med elverna inför dansshowerna. I år kommer vi ha två uppvisningar. Kul! Måste vara kul för eleverna att få dansa två gånger istället för en. I Halmstad dansade vi fyra gånger. Två på lördagen och två på söndagen. Kommer ihåg att hela helgen var så mysig! Massa häng med dansgruppen, picknick i gräset utanför danslokalen och massa energi på scen. 
Shit, saknar dansen nu känner jag. 
 
idag fyller ju som sagt mamma år. kilade bort till hennes jobb och mötte upp henne när hon slutade. Åkte med ut till Vb, Hann med en kopp kaffe på altanen innan jag åkte hem igen. Har försökt plugga men det vill sig inte alls. 
 
 

dagens

Kategori: Allmänt

 
 
 
Sarcasm: 
The ability to insult idiots without them realizing it
 
 

Grattis Grattis!

Kategori: Allmänt

 
en av mina favoritbilder på oss 
två nötter som flummar i min säng
underbara minnen
 
Grattis älskade mamma på din födelsedag!
 
 
 
 

dagens

Kategori: Allmänt

 
bilderna vi ser
formar tankarna vi har
 
 

Måndag 21 april 2014

Kategori: Allmänt

... ja jag skrev 2013 först. Men det säger vi inte högt. OK?
 
Upp tidigt idag. Hann med en promenad med Besos innan jag mötte Mejjan och Valbone vid stationen. Pluggdag hos mig! Kul att de ville komma hit.. och lite skönt för mig att slippa åka till Göteborg ;)
Plugget gick bra.. 
 
hann med att slappa på balkongen och en timmes promenad innan jag fick åka med Elin ut till Allebike. Lite prepp inför genrepet imorgon. Gick otroligt fort.. märks att vi har gjort det förr. Gött när man börjar komma i rutin. Underlättar så sjukt mycket. Hem, snabb rastning av vovve innan jag placerade mig i soffan med datorn.
 
Nu ska jag soooova. 
 
 
tack Mejjan för kaninen!! :D
 

dagens citat

Kategori: dagens citat

 
 
'
 
"Livet är en sak man måste vara rädd om
förstår du inte det?"
- Ronja Rövardotter
 

Walkman

Kategori: Allmänt



Eftersom min mobil dog har jag använt min gamla kassett-spelare 
när jag varit ute och gått... Hittade några av mina gamla blandband från typ 2002. Låtarna tycker jag kanske inte idag är speciellt bra, men nostalgin som kommer med dem är desto roligare! 

moment

Kategori: Allmänt


 
tar ett ögonblick och bara existerar
 
 
 

Onsdag 16 april 2014

Kategori: Allmänt

 
det suger att vara utan internet. 
Just nu sitter jag hemma hos mamma och snyltar på deras. Har även gjort mig en kopp kaffe.. Har fixat det som jag behövt internet för, ska snart ta Besos på en promenad men först tänkte jag slappa framför någon serie. 
 
Annars händer inte så mycket. Hade den sista dansklasserna för terminen igår. Kommer sakna mina elever! Älskar verkligen mitt jobb. 
Skriver C-uppsats. Dricker kaffe. Kollar Gilmore Girls. Njuter av vädret.
The story of my life at the moment. And it isnt that bad.. :)
 
 
 
 
 
 

Söndag 13 april 2014

Kategori: Allmänt

 
Avslutade min lördag med att tvätta. Underbart lördagsnöje. Spenderade dock några timmar hemma hos mamma också. Fina mamma. Fick kaffe och hängde en stund. Tankade lite omsorg helt enkelt. 
Fick även låna med symaskinen. Har ett litet projekt på gång. Kanske visar er om det inte går käpprätt åt helvete.. man vet ju aldrig. Har i princip inte suttit vid en symaskin sedan högstadiet så är hyffsat ringrostig... för att uttrycka det milt ;) Men det är kul och det är väl det som är huvudsaken?!
 
Även idag blev det en promenad runt Gerdsken. Var nära att drutta på ändan några gånger.. lerigt värre. Det hade ju vart en rolig syn förvisso! 
 
Nu ska jag sova.. har haft strul med internet hela dagen. Hatar det. Man känner sig handikappad utan Google!!
 
 

dagens citat

Kategori: Allmänt

 
 
"Boys laugh at what they put girls through 
but they wont be laughing when they´re wiping tears
off their daughters face for the same reason"
 
- Beyonce
 
 

light out

Kategori: Allmänt

 
 
Cut the light that Is me

Fredag 11 april 2014

Kategori: Allmänt

 
Blev lite ändrade planer idag.. vilket innebar att jag inte behövde ta mig till Göteborg.
Kunde alltså ta det lugnt imorse. Somnade såklart alldeles för sent igår så det var inte helt fel att slippa stressa upp ur sängen. Tog en långpromenad med Besos.. han vart dock aningen sur på mig eftersom jag tvingade upp honom ur sängen. Morgontrött kille det där ;)
 
Sedan vet jag faktiskt inte vart jag gjort idag. Städat lite. Kikat på uppsattsen. Kollat på Gilmore Girls (yes, im addicted). Gick en runda runt Gerdsken. Underbart väder. Let´s Dance och nu mer Gilmore Girls.. 
 
 
 

dagens citat

Kategori: Allmänt

 
 
"Om Du vill ha så måste du ge.
Vill du ha ett helt hjärta,
så ge ett helt liv" 
 
- Friederich Rückert 
 
 

onsdag 9 april 2014

Kategori: Allmänt

 
Grått och dant idag. Vad hände med solen och värmen?
Inte helt mig emot dock.. Lite regn gör det lättare att stanna inne och plugga helt enkelt. 
Har putsat på det vi skrivit på arbetet. Perfektionist, jag? Yes! Men det är ju det sista vi gör så jag vill att det
ska bli bra. Så det så. 
 
Har klippt både Håjan och Love idag. Kul att få klippa till folk :) 
 
 

different shades of green

Kategori: Allmänt

 
Fotobomb från dagens spontantripp ut till VB.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Måndag 7 april 2013

Kategori: Allmänt

 
Sov underbara fem och en halv timme inatt. Varför sätter plugghjärnan igång när man borde sova och varför blir jag inte trött i tid? Suck

Gick iallafall morgonpromenad med Besos innan jag åkte in till skolan. Avstämningsmöte med C-uppsatsen. Gött att det rullar på. 

Nu har jag landat i soffan framför Gilmore Girls, underbar serie. Ska alldeles strax dra mig ur soffan och rasta vovven... Resten av kvällen kommer antagligen spenderas med kaffe o plugg. Om ingen  kommer och kidnappar mig så att jag bara mååååste göra något annat. 



Besos

Kategori: Allmänt

 
Idag fyller min fina kille 2 år!
Grattis älskade Besos!
 
Firade honom med skönsång och så fick han leverpastej. 
Jag tror dock han uppskattade leverpastejen mer än sången ... 
 
 
 
 
 
 

shut up

Kategori: Allmänt

 
when your head keeps you from listening to your heart
 

One week

Kategori: Allmänt


Idag är det en vecka sedan jag tog ut tandställningen. 
Så gött! 


1 april 2014

Kategori: Allmänt


Den där detaljen om att gå och lägga sig i tid...

Har iallafall njutit av solen idag samt jobbat. Älskar verkligen mitt jobb på Allebike! Så härligt att se hur barnen utvecklas, både fysiskt med motoriken, taktkänslan och förmågan att snappa upp koreografi, men det bästa är ändå att se hur deras självförtroende växer lite för varje gång. Två gånger kvar innan uppvisning, nu är det repa danserna som gäller! 

Har även klippt min bror idag. Inte så ofta vi ses bara han och jag så det var mysigt attbara få h honom för mig själv en stund. 

Justja, sova det... 

Måndag 31 mars 2014

Kategori: Allmänt

 
Sov fem timmar i natt. Skjut mig. tack. 
Klev upp strax innan sju  för att ta tåget halv åtta. Min mamma var gullig och passade Besos medan jag var i skolan. Mötte Mejjan på Humanisten för att gå ingenom material inför C-uppsats skrivandet. Vi hade även handledarmöte. Gick bra! Har fått lite planerat samt att jag har fått konkreta saker att skriva. Så mycket lättare att leta litteratur när man har ett specifikt ämne. 
 
Åkte hem till mamma efteråt och fick en kopp kaffe samt hämtade Besos. Hade lyx och fick skjuts hem, satt en stund på balkongen o njöt innan jag råkade somna. Så gött att sova, men det fuckade såklart upp min dygnsrytm lite. 
 
Lånade med mig Livet Är En Schlager som jag såg medan jag spenderade återstående delen av kvällen med att plugga. Har nästan fått klart det som jag tog på mig att renskriva. Sedan ska bara resten skrivas klart också.. hej hopp
 
Men nu måste jag sova. Har kommit in i ett dåligt jagvillintesova flow. Måste brytas..